Stoły cateringowe wykorzystywane są podczas spotkań o charakterze prywatnym i biznesowym. To główne wyposażenie dla wielu firm działających w branży gastronomicznej. Klienci z branży HoReCa wiedzą, że dzięki nim możliwa jest organizacja spotkań na świeżym powietrzu.
Stoły cateringowe – gdzie się je wykorzystuje?
Stoły cateringowe dostępne są w różnych wariantach. Okrągłe, kwadratowe, prostokątne można zakupić na własność. Chętnie wybierane są one przez firmy cateringowe, które nie tylko zapewniają możliwość dowozu i podania jedzenia. W ich wyposażeniu nie brakuje stołów cateringowych oraz krzeseł.
Placówki publiczne, edukacyjne często organizują spotkania, gdzie składane stoły bankietowe pełnią główną rolę. W ich przypadku istnieje opcja zakupu ich na własność lub skorzystania z możliwości wynajmu.
Restauracje, puby wykorzystują stoły cateringowe w różnych rozmiarach, ustawiając je na dworze, tworząc tzw. ogródki letnie. Nie od dzisiaj wiadomo, że takie przestrzenie są w stanie przyciągnąć do siebie zdecydowanie większą ilość klientów, generując tym samym większy zysk.
Uroczystości rodzinne, np. urodziny dzieci, rocznice ślubu, gdzie zaproszona jest większa ilość osób, są również doskonałym momentem na to, aby wykorzystać takie meble cateringowe.
Wybór stołów bankietowych
Uzależniony jest tak naprawdę od potrzeb inwestora. Osoby przymierzające się do zakupu powinny wziąć przede wszystkim możliwości powierzchniowe. Nie zawsze ustawienie okrągłych mebli będzie wskazane, ponieważ nie pozwolą one na pomieszczenie odpowiedniej ilości osób.
W salach bankietowych dysponuje się na ogół stolikami okrągłymi i prostokątnymi/kwadratowymi. Muszą oni być gotowi do tego, aby sprostać oczekiwaniom swoich klientów. Podczas wielu eleganckich bankietów, wesel, studniówek, czy nawet w pubach sprawdzają się stoliki okrągłe. Nie każdemu jednak będzie na nich zależało. Trzeba więc być przygotowanym na każdą z możliwych sytuacji.
Prostokątne stoły mają uniwersalny charakter. Ich zaletą jest możliwość usadzenia większej ilości osób na jednej powierzchni. Nie brakuje firm cateringowych, które wynajmują je na imprezy firmowe, spotkania w placówkach edukacyjnych, itd.
Stoły bankietowe w odpowiednim rozmiarze
Podchodząc do zakupu stołu cateringowego, należy uwzględnić jego rozmiar oraz miejsce, gdzie ma on zostać ustawiony. O ile duże sale bankietowe nie sprawiają takich problemów, o tyle mniejsze powierzchnie nie dają już takiej swobody.
Na ogrodach, działkach letniskowych doskonale sprawdzą się stoły o małej powierzchni. Niektóre modele składają się bez problemu. Po zakończeniu wspólnej biesiady będzie można je schować do bezpiecznego miejsca, gdzie będą oczekiwać na ponowne użycie.
Możliwość składania ułatwia również ich przechowywanie przez firmy cateringowe, które na ogół mają ich większą ilość. Dzięki temu nie trzeba będzie szukać kolejnej powierzchni, gdzie będzie można je przechowywać.
Warto również uwzględnić aspekt dopasowania do wysokości osób, biorących udział w spotkaniu. W szczególności mowa tu o dzieciach. Aby nie miały one problemu z sięganiem po rzeczy znajdujące się na blacie.
Wykonanie stołów cateringowych
Stoły składane lub też nie, muszą być wykonane z odpowiednich materiałów. Tak, aby były one odporne na warunki atmosferyczne. Wiele z nich wykorzystywanych jest na dworze, „pod chmurką”. Nigdy tak naprawdę nie można być pewnym tego, że nie dojdzie do gwałtownego załamania pogody.
Ważna jest również łatwość w czyszczeniu. Tak, aby wszelkie zabrudzenia (a na pewno się one pojawią) można było bez problemu usunąć i to w szybkim czasie, przy użyciu dedykowanych detergentów.
Jeżeli stoły będą wykonane z dobrej jakości materiałów, np. tworzywo sztuczne, będzie można z nich korzystać przez długie lata, bez konieczności wymiany na nowe.
Czym wyróżniają się stoły i krzesła cateringowe?
Popularność mebli składanych, cateringowych rośnie z roku na rok. Wykorzystywane podczas eventów firmowych, festynów, wystaw, wernisaży, wydarzeń naukowych, imprez kulturalnych, itd., ułatwiają całą organizację. Warto jednak zwrócić uwagę na to, czym takie meble powinny się wyróżniać (oprócz konserwacji i odporności na pogodę), aby zyskać pewność dobrej inwestycji. Mowa tutaj o:
- 100% wodoodporność – w szczególności, jeżeli mowa o meblach, które w całości lub w pewnej części wykonane są z metalu. Doskonale się w tym względzie sprawdza malowanie proszkowe, zapewniające ochronę przed działaniem wilgoci.
- łatwość składania i rozkładania – tak, aby jedna osoba była w stanie poradzić sobie z taką czynnością. Ułatwi to również sprawne sprzątanie po każdej imprezie – w szczególności w domu, gdzie nie ma możliwości skorzystania z usług specjalnych ekip.
- niska waga – dzięki temu jedna, maksymalnie dwie osoby potrzebne są do przeniesienia ich do danego miejsca. Meble zawdzięczają to niskiej wadze plastikowych i aluminiowych profili.
- blokada stosowana w celu zapobiegnięcia złożeniu – dzięki czemu nie trzeba obawiać się, że tak długo przygotowywane jedzenie, czy też inne ozdoby znajdujące się na stole, nie znajdą się nieoczekiwanie na ziemi, doprowadzając do poważniejszych szkód (w tym również do zabrudzenia ubrań uczestników przyjęcia).